fbpx

O jakie formalności zadbać po przyjeździe do Holandii?

O jakie formalności zadbać po przyjeździe do Holandii?

Przeprowadzka za granicę wiąże się z dużymi zmianami w życiu. Do wyjazdu należy się odpowiednio przygotować – obojętnie, czy wybieramy się do pracy sezonowej, czy stałej. Kiedy już uda nam się załatwić wszystkie sprawy, pamiętajmy, że po przyjeździe do Królestwa Niderlandów czeka nas jeszcze sporo formalności. Jakich dokumentów konkretnie będziemy potrzebować? W niniejszym artykule postaramy się rozwiać wszystkie wątpliwości.

Zanim przekroczysz granicę…

Wielu Polaków w dalszym ciągu decyduje się na emigrację w poszukiwaniu lepszych zarobków, wyższego standardu życia, nowych doświadczeń i rozmaitych możliwości rozwoju. Holandia znajduje się w zdecydowanej czołówce krajów, do których wyjeżdżamy za pracą. Choć państwo to jest stosunkowo niewielkie, ma wiele do zaoferowania, a jego gospodarka wciąż rozwija się w szybkim tempie.

Warto pamiętać, żeby planowanie przeprowadzki do krainy tulipanów rozpocząć odpowiednio wcześnie – najlepiej na kilka miesięcy przed datą wyjazdu. Przede wszystkim należy rozpocząć od szukania pracy, będąc jeszcze w Polsce. Dzięki temu zagwarantujemy sobie doskonały start w nowym miejscu, bez obaw, że po przyjeździe zostaniemy na lodzie. Znalezienie zatrudnienia nie zawsze jest możliwe w krótkim czasie, a koszty życia w Holandii są zdecydowanie wyższe niż w Polsce. Część osób korzysta z usług agencji pracy, co wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. Pomagają one w znalezieniu odpowiedniego stanowiska oraz mieszkania. Nie należy również zapomnieć o tym, aby podszlifować język angielski i nauczyć się podstawowych zwrotów po holendersku, dzięki czemu poczujemy się zdecydowanie pewniej w nowym miejscu.

Przed wyjazdem koniecznie musimy też przygotować wszystkie niezbędne dokumenty, czyli:

  • dowód osobisty,
  • paszport,
  • akt urodzenia,
  • prawo jazdy,
  • zaświadczenie o niekaralności,
  • kartę EKUZ.

Jakie formalności trzeba załatwić po przyjeździe do Holandii?

  • Uzyskanie numeru BSN lub Sofi

Gdy już znajdziemy się za granicą, przed rozpoczęciem pracy i nowego życia, jesteśmy zobowiązani do zorganizowania wszystkich koniecznych dokumentów na miejscu. Żeby móc zostać legalnie zatrudnionym przez holenderskiego pracodawcę, potrzebujemy przede wszystkim numeru BSN lub Sofi. Są to unikalne, indywidualne cyfry nadawane osobom chcącym legalnie przebywać w Holandii. W tym celu musimy skontaktować się z pobliskim urzędem gminy i umówić się na stosowne spotkanie. Jeśli korzystamy z usług agencji pośrednictwa pracy, należy sprawdzić, czy nie zostaliśmy już przez nią zgłoszeni do urzędu. Numer BSN lub Sofi będzie nam potrzebny nie tylko do rozpoczęcia pracy, ale także przy wynajmie lub kupnie mieszkania, korzystania z opieki szpitalnej albo przy zapisywaniu dzieci do szkoły.

  • Ubezpieczenie zdrowotne

Kolejną bardzo ważną kwestią będzie wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego, które w Holandii jest obowiązkowe. Długość pobytu nie ma znaczenia – nawet jeśli przyjechaliśmy tylko na kilka tygodni, musimy mieć polisę. W Niderlandach działa wiele towarzystw ubezpieczeniowych, z których usług można skorzystać. Miesięczna składka wynosi zazwyczaj około 100 euro za podstawowy pakiet. Obejmuje on wizyty u lekarza rodzinnego oraz koszty leków.

Istnieje kilka przypadków, kiedy nie trzeba wykupywać ubezpieczenia zdrowotnego. Należą do nich:

  • zatrudnienie przez polskiego pracodawcę, który oddelegował pracownika do pracy w Królestwie Niderlandów;
  • praca na własny rachunek w Polsce i w Holandii ze stałym miejscem zamieszkania w ojczyźnie;
  • prowadzenie własnej działalności w kraju z przyjmowaniem zleceń z krainy wiatraków.

W wyżej wymienionych sytuacjach można otrzymać od ZUS-u formularz A1, dzięki któremu zostaniemy zwolnieni z przymusu ubezpieczenia zdrowotnego na terenie Holandii.

  • Meldunek

Jeśli nasz pobyt będzie trwał dłużej niż cztery miesiące, musimy zarejestrować się jako mieszkańcy (rezydenci) w danej gminie. Należy się tym zająć w ciągu pierwszych pięciu dni przebywania w Niderlandach. W sytuacji zameldowania jako nierezydenci i pobycie dłuższym niż cztery miesiące trzeba niezwłocznie zgłosić tę informację w gminie. Aby się zameldować, potrzebne będą następujące dokumenty: dowód tożsamości, umowa najmu lub kupna mieszkania, akt urodzenia oraz numer podatkowo-ewidencyjny BSN.

Podsumowując: po przyjeździe do Holandii czeka nas załatwienie niezbędnych formalności – w szczególności numeru BSN lub Sofi oraz ubezpieczenia zdrowotnego. Wymagane dokumenty mogą różnić się w zależności od długości wyjazdu.

Jeśli zostajemy w Holandii krócej niż cztery miesiące, potrzebujemy:

  • ważnego paszportu lub dowodu osobistego,
  • numeru podatkowego Sofi,
  • wykupionego ubezpieczenia zdrowotnego,
  • umowy o pracę.

Jeśli zostajemy w Holandii dłużej niż cztery miesiące, potrzebujemy:

  • ważnego paszportu lub dowodu osobistego,
  • zameldowania w miejscu zamieszkania,
  • numeru BSN,
  • wykupionego ubezpieczenia zdrowotnego,
  • zgłoszenia w Urzędzie Imigracji i Naturalizacji,
  • umowy o pracę.
  • Komentarze
  • 0